БЕЛАРУСКИЕ ИМЕНА

Модераторы: goward, Vadim Deruzhinsky, Andrey Ladyzhenko

Re: БЕЛАРУСКИЕ ИМЕНА

Сообщение gervasij » Чт июн 26, 2014 9:36 am

grron писал(а):
psv-777 писал(а):Если учесть ,что мои документы являются видимо САМЫМИ РАННИМИ РЕАЛЬНЫМИ упоминаниями о Шоломичах(Левон Шоломич),то нифиговое начало однако

Да няма сярод цяперашніх беларусаў шляхцюкоў. Гэта сёння продкі халопаў такім чынам спрабуюць сябе неяк ўзвысіць. Хаця халопамі былі, халопамі і застануцца. Ўся шляхта даўно эмігрыравала. Першая хваля пайшла яшчэ ў 1795 пасля паўстання. Потым яшчэ два паўстання і яшчэ дзве хвалі эміграцыі. Далей камунякі прыйшлі. Зноў эміграцыя. Хто не паспеў - да стенкі або ў ГУЛАГ. Калі кулакоў расстрэльвалі, то што ужо пра знатныя рады казаць? Так што менш звяртайце на гэта увагу. Аднолькавае прозвішча не азначае прыналежнасць да гэтага роду.

grron, на мой погляд , вы не маеце рацыі. Вы забываеце, што шляхта- як цыганская коўдра - вельмі стракатая. Ад "панцырных баяраў"-грэчкасеяў, да заможных паноў ды магнатаў.. Разборы шляхты пазаганялі усіх "сейбітаў" у сялянскі стан, разам з тымі панамі , хто не давёў шляхецтва. А гэта- найбольшы адсотак ад ўсё нашай шляхты. Мігранты і паўстанцы - 18-19-20 ст. -значны адсотак, але далёка не ўвесь "клас". Бо, падымалі галаву ў асноўным ,"юнакі" ад 17 да 40 , а іх бацькі і сваякі-падлеткі заставаліся дома, даючы надзею на новую парасць. Да таго, былі і тыя, хто прыстасоўваўся да акупацыйнай улады..
Што да 20 ст. , то на той час яны , "разброеныя", ужо у 3 -4 калене былі ў статусе сялян,таму ім лёгка было хаваць сваё паходжаньне, часам зьменьвая літару ў прозьвішчы- был Булгак -стаў Буглак. І "шукай канцоў"...
Але, натуральна , што значная частка тых, меў значны надзел (напрыклад, Храптовічы, Радзівілы) выехала або была рэпрасаваная.

Ну, і на пасашок....
Сучасныя Янушкевічы з Ракава -шляхта. А уселякія Якубовічы, Александровічы.. дык і пагатоў, дарам што татарскага караню..)
gervasij

Сообщение grron » Чт июн 26, 2014 10:34 am

gervasij писал(а):Ад "панцырных баяраў"-грэчкасеяў, да заможных паноў ды магнатаў.. Разборы шляхты пазаганялі усіх "сейбітаў" у сялянскі стан, разам з тымі панамі , хто не давёў шляхецтва. А гэта- найбольшы адсотак ад ўсё нашай шляхты

І тут паўстае пытанне - ці можна гэтых людзей называць шляхтай? Як раней казалі, як пазнаць сапраўднага шляхцюка? А калі ён на поле на возе едзе, дык ў кучу гноя шабля уваткнута. Некалі на Каўказе ў кожным ауле быў свой князь. Але ці з'яўляліся яны сапраўднымі князямі? Думаю не.
grron

Сообщение gervasij » Чт июн 26, 2014 12:54 pm

grron писал(а):
gervasij писал(а):Ад "панцырных баяраў"-грэчкасеяў, да заможных паноў ды магнатаў.. Разборы шляхты пазаганялі усіх "сейбітаў" у сялянскі стан, разам з тымі панамі , хто не давёў шляхецтва. А гэта- найбольшы адсотак ад ўсё нашай шляхты

І тут паўстае пытанне - ці можна гэтых людзей называць шляхтай? Як раней казалі, як пазнаць сапраўднага шляхцюка? А калі ён на поле на возе едзе, дык ў кучу гноя шабля уваткнута. Некалі на Каўказе ў кожным ауле быў свой князь. Але ці з'яўляліся яны сапраўднымі князямі? Думаю не.

Ну, гэта глупства, што "ў возе-шабля-гной". За той пасаж, варта з гісторыка садраць лычкі. Шабля- святая рэч!

Сапраўдны шляхціц (асабліва дробны), той, хто адтрымаў гэты гонар за ўдзел у войнах. Няўжо , гэта не значыць, што ён сапраўдны?
gervasij

Сообщение Vadim Deruzhinsky » Чт июн 26, 2014 5:40 pm

Grron:
І тут паўстае пытанне - ці можна гэтых людзей называць шляхтай? Як раней казалі, як пазнаць сапраўднага шляхцюка? А калі ён на поле на возе едзе, дык ў кучу гноя шабля уваткнута.

Па-першае, ёсць дакументы роду.

Па-другое: а як быць з мяшчанствам? Напрыклад, Францыск Скарына з роду мяшчан Полацка. Ён жа не чэрнь.

Я не знаўца тэмы, але чытаў, што ў ВКЛ было выразны падзел на саслоўя. Нават у Статутах гэта было пазначана. І ніякай блытаніны не было. Людзі ясна ведалі, да якога саслоўя належаць. А пытання «можна ці няма іх называць шляхтай» - нават не стаяла. Яснасць у гэтым пытанні была поўная ў ВКЛ.
Vadim Deruzhinsky
Модератор

Сообщение grron » Чт июн 26, 2014 7:19 pm

gervasij писал(а):Ну, гэта глупства, што "ў возе-шабля-гной". За той пасаж, варта з гісторыка садраць лычкі. Шабля- святая рэч!

Вы ужо параўналі нашую шляхту з самураямі, для якіх меч сапраўды быў святыняй. Збяднелая шляхта, гэта хто? Звычайны селянін, гараджанін. Працавалі на зямлі, на дзяржаўнай службе... Затое шляхта.
grron

Сообщение gervasij » Чт июн 26, 2014 9:25 pm

grron писал(а):
gervasij писал(а):Ну, гэта глупства, што "ў возе-шабля-гной". За той пасаж, варта з гісторыка садраць лычкі. Шабля- святая рэч!

Вы ужо параўналі нашую шляхту з самураямі, для якіх меч сапраўды быў святыняй. Збяднелая шляхта, гэта хто? Звычайны селянін, гараджанін. Працавалі на зямлі, на дзяржаўнай службе... Затое шляхта.

Размова пайшла ў дзіўным накірунку.. Неканстуктыў поўны ).
Давайце ставіць пытаньні і адказваць, а не "купагнойнічаць ды самурайнічаць" на пустым месцы)
gervasij

Сообщение psv-777 » Вт июл 08, 2014 8:05 pm

В первой Псковской летописи-Витовтович Юрий.Значит отец этого Юрия-Витовт.Это под 1341 годом.
Здесь нужно помнить,что относительно недавно(возможно при жизни этого псковского Витовта)там княжил знаменитый литовский князь Довмонт,который ушел во Псков со своим отрядом и родней.Возможно этот Витовт как раз и пришел с Довмонтом.
psv-777

Сообщение psv-777 » Вт июл 08, 2014 8:24 pm

Володъ-боярин Смоленский-1216 год(значит скорее всего из кривичей).Это я к имени РогВОЛОД.Много есть похожих славянских имен в старых документах(Володша,Володка и т.д.)Но именно в Смоленске у боярина(местная знать скорее всего)полное совпадение второй части имени Рогволода.
psv-777

Сообщение psv-777 » Вт июл 08, 2014 8:49 pm

По беларуски РагвАлод.Я это уже отмечал ранее.ВЛАДЕНИЕ у литовцев соответственно тоже через А-valda.
psv-777

Сообщение psv-777 » Вт июл 08, 2014 8:54 pm

Не факт

Факт то ,что это ЕДИНСТВЕННОЕ ПОЛНОЕ совпадение.Остальные Володки-ши-чи,окончаниями не подошли.
psv-777

Сообщение psv-777 » Вт июл 08, 2014 10:03 pm

В 13-веке если и существовало ваше аканье, то оно явно не отражалось на письме вашем старобеларусском

Та мне пофиг как в Летописях галичане или суздальцы(попы) писали.Мне интересно как Рогволода САМИ жители Полоцка в 10-м веке называли.Особенно балты неославянившиеся еще полностью.
psv-777

Сообщение Media » Ср июл 09, 2014 9:01 am

Из России писал(а):Тут кот мусолил славные литвинские имена типа - Ягайло, Мингайло, Свидригайло, а как тебе из этого ряда - Самуило, Михайло, Гудило... 8)

Вообще-то те имена не имею ничего общего.
Media

Сообщение psv-777 » Ср июл 09, 2014 9:26 am

Media, мне вот непонятно еще почему в документах (90 %)князья и шляхта балтские без патронимических суффиксов :?:
А мое мнение такое-их и не могло быть.Так же как и у князей русских.Владимир и Владимирович-разные вещи.Один-отец,второй-сын.Так же и Миндовг-отец,а уже сын его-Войшелг.И патронимимический суффикс типа ВойшелгАС-совершенно не нужен.
psv-777

Сообщение Media » Ср июл 09, 2014 9:40 am

psv-777 писал(а):Media, мне вот непонятно еще почему в документах (90 %)князья и шляхта балтские без патронимических суффиксов :?:
А мое мнение такое-их и не могло быть.Так же как и у князей русских.Владимир и Владимирович-разные вещи.Один-отец,второй-сын.Так же и Миндовг-отец,а уже сын его-Войшелг.И патронимимический суффикс типа ВойшелгАС-совершенно не нужен.

откровенно не очень понял.
Media

Сообщение psv-777 » Ср июл 09, 2014 10:01 am

Зачем Миндовгу патронимический суффикс АС?
psv-777

Пред.След.

Вернуться в История