рекомендуем КНИГИ

Модераторы: Vadim Deruzhinsky, Andrey Ladyzhenko, Станислав Матвеев, Pavel

Сообщение goward » Вс окт 10, 2010 8:38 pm

Геапалітычнае месца Беларусі ў Эўропе і сьвеце
Месца выхаду: Варшава

Дата выхаду: 2006

Рэдактар: Булгакаў Валеры

Выдавец: Wyższa Szkoła Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego w Warszawie

Выдавецтва/ друкарня: Oficyna Wydawnicza Wyższej Szkoły Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego, Warszawa

ISBN: 978-83-60694-01-5

Катэгорыя: Гісторыя; Палітыка

Copyright © 2006 by Wyższa Szkoła Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego w Warszawie

Кнігазбор: KAMUNIKAT — гэты сайт (электронны варыянт); BTH — бібліятэка Беларускага Гістарычнага Таварыства, ul. Proletariacka 11, Białystok (папяровы асобнік)

Інвэнтарныя нумары: BTH — [1672]

Дадатковая даведка: Materiały z konferencji w dniach 11-12 listopada 2006 r.; Projekt jest współfinansowany w ramach programu pomocy zagranicznej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w 2006 r.; Komitet Redakcyjny: Andrzej Sulima-Kamiński, Valer Bulhakau, Maria Furman, Eulalia Łazarska, Alena Kazlova, Anna Juras, Siobhan Doucette Выданьне публікуецца тут за ласкавай згодай Wyższa Szkoła Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego w Warszawie

Дата запісу: 2007-11-15, 12:19

Дата абнаўленьня: 2009-01-03, 23:15

Зборнік укладзены з матэрыялы канфэрэнцыі «Геапалітычнае месца Беларусі ў Эўропе і сьвеце». Гэта збор спавешчаньняў грамадзка-палітычных дзеячоў і прадстаўнікоў сучаснай беларускай культуры, якія дазваляюць чытачам пазнаёміцца з досыць шырокай інтэрпрэтацыяй сучаснай палітычнай, эканамічнай, грамадзкай і культурнай сытуацыі ў краіне, у якой пануе Аляксандар Лукашэнка. Хоць наконт таго, ці ёсьць Лукашэнка бязвольнай марыянэткай у руках Пуціна альбо самастойным гульцом, няма згоды між палітолягаў, ягоны кантроль над краінай не падлягае сумненьню. У сучаснай Беларусі расквітнелі культурны апартэід, моўная дыскрымінацыя і інтэлектуальны правінцыяналізм – тыя тры кіты, на якіх трымаецца дыктатура Лукашэнкі. Безумоўна, пры дапамозе палітычных тэхналёгіяў можна разбурыць любы палітычны рэжым, але толькі арганічная культурная праца здольная забясьпечыць дэмакратычную будучыню для Беларусі. Таму адная з галоўных высноваў канфэрэнцыі гучыць наступным чынам – без сур’ёзных зьменаў у культуры беларускага грамадзтва рэпрадукцыя палітычнага аўтарытарызму ўяўляецца непазьбежнай. Галоўны абавязак інтэлектуала – імкнуцца да гуманізацыі грамадзтва, адкрываць яго на вонкавы сьвет.

http://www.kamunikat.org/k_historyja.ht ... pubid=4628
goward
Модератор

Сообщение goward » Вт окт 12, 2010 3:31 pm

Прамаскоўскі рэжым
альбо як адбываецца разбурэньне беларусі

Пазьняк Зянон
Месца выхаду: Варшава – Нью Ёрк

Дата выхаду: 2005

Выдавец: Беларускія Ведамасьці

Выдавецтва/ друкарня: APO, Warszawa

Катэгорыя: Гісторыя; Палітыка; Правы чалавека

Copyright © 2005 by З. Пазьняк

Кнігазбор: KAMUNIKAT — гэты сайт (электронны варыянт)

Дадатковая даведка: http://www.zianonpazniak.de

Дата запісу: 2007-09-03, 20:55

Дата абнаўленьня: 2009-01-03, 20:09

Кніга напісаная напярэдадні прэзыдэнцкіх выбараў 2006 году ў Беларусі. У тым ліку таму у ёй адчуваецца палемічны запал. Аўтар робіць шырэйшы агляд найноўшае гісторыі Беларусі і прыходзіць да высновы, што самым дэструктыўным на Ўсходзе Эўропы ёсьць чыньнік расейскай імпэрскай палітыкі. Пасьля распаду Савецкага Саюзу новая імпэрская дактрына Расеі была падрыхтаваная і прынятая за часы Ельцына ў жніўні 1995 года. Мэта яе заключалася ў аднаўленьні расейскіх уплываў на тэрыторыях, што вызваліліся ад СССР, а потым – далучэньне гэтых тэрыторыяў да Расеі. Але ж палітычная агрэсія Расеі супраць Беларусі распачалася яшчэ раней – вясной 1992 года пасьля таго, калі было прынятае рашэньне ЦВК Беларусі пра рэфэрэндум аб новых выбарах і чакалася прызначэньне даты яго правядзеньня. У перамозе Беларускага Народнага Фронту мала хто сумняваўся. Тады ўрад Кебіча, ратуючыся, пайшоў на зьдзелку з Масквой і КГБ. У канцы кастрычніка ўрадам Кебіча і пракамуністычнай бальшынёй у Вярхоўным Савеце быў рэалізаваны бессаромны плян антызаконнай забароны рэфэрэндуму пра новыя выбары. Беларускае грамадзтва, на жаль, засталося назіральнікам антыдэмакратычных падзеяў. Гэта разьвязала рукі расейскай разьведцы і прарасейскім рэваншыстам у старых структурах улады Беларусі.

http://www.kamunikat.org/k_historyja.ht ... pubid=1890
goward
Модератор

Сообщение Салдат Швейх » Ср окт 13, 2010 1:10 pm

Букера-2010 атрымаў Говард Джэйкабсан
Бі-Бі-Сі 13 кастрычнiка 2010

Прэстыжную літаратурную прэмію Букера за найлепшую кнігу 2010 года атрымаў Говард Джэйкабсан за сатырычны раман «Праблема Фінклера».
Джэйкабсан апярэдзіў іншых удзельнікаў конкурсу, у тым ліку двойчы лаўрэата Букера Пітэра Кэры. Ён атрымаў чэк на 50 тысяч фунтаў стэрлінгаў (каля 75 тысяч даляраў) на цырымоніі, што прайшла ў лонданскім Сіці. Апроч таго, усім фіналістам, уключаючы пераможцу, уручаецца чэк на 2,5 тысячы фунтаў.

Старшыня журы сэр Эндру Моўшн назваў кнігу 68-гадовага пісьменніка «вельмі смешнай, але пры гэтым вельмі разумнай, вельмі сумнай і вельмі тонкай».

У цэнтры рамана — тэма самаідэнтыфікацыі яўрэяў у сучасным брытанскім грамадстве. Кніга — пра чалавечыя адносіных, сяброўства непадобных адзін на другога школьных таварышаў, двое з якіх з’яўляюцца яўрэямі, а трэці хоча ім быць, — стала першым адкрыта гумарыстычным творам, якія атрымалі Букера за ўсю гісторыю прэміі.

Гэта 11-ы па ліку раман Джэйкабсана. У цэнтры яго — постаць былога радыёпрадзюсара Бі-бі-сі Джуліяна Трэслава, якога збіваюць па дарозе дадому пасля вячэры з сябрамі. Пасля гэтага нападу яго разуменне сябе і сваёй ідэнтычнасці пачынае мяняцца.

:!:
Салдат Швейх

Сообщение Mihail Mitin » Сб окт 16, 2010 4:50 pm

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Цена в «Академ.книга» г.Минск - 35.880 руб.
Mihail Mitin

Сообщение propolis » Чт окт 28, 2010 11:58 am

Зміцер Сасноўскі зрабіў сабе помнік

“Калісьці Аляксандр Сяргеевіч Пушкін напісаў такі верш “Я помнік сабе зрабіў нерукатворны”. Не з цэглы, не з мармура, а з простых слоў. Зміцер Сасноўскі таксама зрабіў сабе помнік, помнік са словаў”, -- так ахарэктэрызаваў выхад кнігі Зміцера Сасноўскага “Гісторыя беларускай музычнай культуры ад старажытнасці да канца XVIII ст” вядомы беларускі выдавец Анатоль Тарас падчас яе прэзентацыі, якая прайшла 27 кастрычніка ў страўні “Камяніца”.

Кніга выйшла ў выдавецтве “Харвест” накладам 1000 асобнікаў у серыі “Неизвестная история”, заснаванай Анатолем Тарасам у 2006 годзе з мэтай абудзіць цікавасць беларусаў да роднай гісторыі і культуры.
“Сёння ў нас маленькае свята. З’явілася яшчэ адно люстэрка нашай культуры, нашай гісторыі, нашай Бацькаўшчыны”, -- сказаў Анатоль Тарас падчас прэзентацыі кнігі.

Хаця кніга не мае адпаведных грыфаў Міністэрства адукацыі, яна можа прэтэндаваць на ролю першага ў Беларусі падручніка па гісторыі беларускай музыкі, бо афіцыйнага падручніка і нават зборніка лекцый па гэтай дысцыпліне пакуль у Беларусі не выдадзена. Гэта і прымусіла лідара “Старога Ольсы” заняцца напісаннем кнігі.

“Ад моманту, калі першыя асобныя выданні па гісторыі беларускай музыкі пачалі збірацца, калі ўзнікла ідэя іх аб’яднаць, да моманту з’яўлення кнігі прайшло 9 год”, -- распавёў Зміцер Сасноўскі.

Канешне, было страшна “першы раз біцца галавой аб сцену”, -- прызнаўся Зміцер. – Я чакаў, пакуль выйдзе нейкі афіцыйны падручнік, каб на яго абаперціся”.

Падручнік так і не з’явіўся, і Зміцер усё ж такі наважыўся напісаць такі падручнік сам. Пасля стаў шукаць выдаўца. Пазнаёміўшыся з Анатолем Тарасам, сказаў яму пра намер выдаць кнігу.

“Я думаў, Вы напішаце штосьці жывейшае,а Вы напісалі занудна. Але гэта супер. Бо гэта класічны падручнік. Тут ёсць сухое выкладанне фактаў гісторыі беларускай музыкі”, -- так, па словах Зміцера Сасноўскага, выказаўся Анатоль Тарас пра рукапіс кнігі.

У выніку прыкладна праз год пасля гэтай размовы з друку выйшла кніга “Гісторыя беларускай музычнай культуры ад старажытнасці да канца XVIII ст”. У выданні тэматычна і храналагічна сістэматызаванае выкладанне гісторы беларускай музыкі ад старажытных музычных прылад да музычнай культуры канца XVIII стагоддзя. Даецца класіфікацыя беларускіх інструментаў у замежных музеях, звесткі пра жыццё і дзейнасць на тэрыторыі Беларусі заходнееўрапейскіх кампазітараў эпохі барока .

Па словах Зміцера Сасноўскага, “адкрыцці -- на кожнай старонцы кнігі, бо гэтай тэмай ніхто не займаўся”. Так, у кнізе ўпершыню цалкам надрукаваны тэкст гімна “Багародзіца”, упершыню ўзняты тэмы вайсковай, сігнальнайі і эпічнай музыкі, упершыню ў айчынным музыказанаўстве зроблены арганалагічныя даследаванні над музычнымі прыладамі першабытнага часу і яшчэ шмат чаго ў гэтай кнізе ўпершыню. Асобна трэба адзначыць складзены аўтарам васьмімоўны даведнік народных інструментаў.

Як адзначыў Анатоль Тарас, застаецца толькі чакаць пакуль Сасноўскі прынясе яму новы том кнігі, і будзе новы помнік, і новае люстэрка айчыннай гісторыі.

Таццяна Печанко

Дзе ж тых грошау напасешся :D
Але гэта вельмi добра
propolis
Модератор

Сообщение propolis » Пн ноя 01, 2010 7:59 pm

"Беларусы фантастычныя — удзень ставяць свечку ў царкве, а ўвечары просяць у каменя здароўя!.."
01.11.2010

Андрэй Лянкевіч — модны мінскі фатограф. Яшчэ колькі гадоў таму Андрэй быў фотакарам, рабіў здымкі для газет. Потым яго працы пачалі з'яўляцца ў прэстыжных замежных выданнях. Здымкі яму сталі замаўляць міжнародныя агенцтвы. І тут — Лянкевіч выдае фотаальбом "Паганства". Што? Як? Чаму? Пра гэта мы пагутарылі з майстрам за філіжанкай кавы. Апроч выхаду кнігі, час для размовы быў дарэчны — блізкія Дзяды.
"Усё пачалося са здымкаў Анатоля Клешчука ў "Звяздзе"..."

— Андрэю, гэтых бабулечак, зразумела, запісвалі фалькларысты, выцыганьвалі ў іх рушнікі-вышыванкі і г.д. Няўжо іх ніхто не даўмеўся пафатаграфаваць?

— Я пачаў здымаць менавіта таму, што ўбачыў: здымкаў зусім няшмат! Такіх, каб яны былі сабраныя, апісаныя і класіфікаваныя. Ёсць архіўныя фотаздымкі, ёсць рэпартажы, асобныя фатаграфіі маіх калег. Мне захацелася глыбей пайсці. Чаму я і казаў пра розніцу між рэпартажным фота і працай такога кшталту. Бо ў гэтай сітуацыі я магу прыехаць у вёску на тры дні, паразмаўляць з людзьмі, выпіць іх самагону, быць у іх у хаце, быць імі. Гэта дазволіла мне зразумець, наколькі глыбокая тэма — што яна ўбірае не толькі традыцыі і абрады, але і сакральных жывёл, і расліны, і месцы, і камяні, і капішчы. І проста сакральныя аб'екты — як валасы, скрыжаванні дарог...

— Я так разумею, што гэты альбом пабудаваны канцэптуальна — на гадавым коле?

— Так, гэта год з пункту гледжання традыцыйнага ладу жыцця, традыцыйнага побыту беларусаў апошнія два-тры тысячагоддзі. Так дызайнер Сяргей Шабохін і прыдумаў — ён зрабіў, каб кніжка ішла як традыцыі і з'явы прыроды, як гэта змяняецца для чалавека. Бо сакральныя абрады прывязаныя да календара.

— Каб паказаць вось гэты год, колькі гадоў табе спатрэбілася?

— Каля трох на фатаграфіі. А ад пачатку здымак да выхаду кнігі — каля чатырох. Гэта складаны шлях. Калі б ведаў, то падумаў бы яшчэ раз — ці хачу яго прайсці.

— А што было першым крокам да гэтай кнігі?

— Вы не паверыце — газета "Звязда", з якой усё, можна сказаць, і пачалося! Я гадоў пяць ці шэсць таму ўбачыў фантастычны рэпартаж Анатоля Клешчука з вёскі Пагост пра абрад "Жаніцьба коміна". Тады ў мяне быў шок: у нас у Беларусі існуюць традыцыі, якім столькі гадоў!..

"Паганства — гэта не рэлігія, а гарманічнае існаванне ў свеце прыроды"
— Андрэй, якая выснова трох гадоў тваіх вандровак-здымкаў? Вось Рыгор Барадулін кажа, што беларусы — гэта "хрышчоныя паганцы". Нас загналі ў касцёл-царкву, навучылі маліцца на абразы... Але ўсё адно, як засуха — мы молімся Дажджбогу, як наадварот ліе — іншаму "адказнаму"... Як ты лічыш, наколькі паганства захавалася ў Беларусі ў арганічным выглядзе, а не ў выглядзе жэстаў, якія людзі робяць, не ўсведамляючы іх сэнс?

— Першыя цэрквы на Палессі з'явіліся ў ХVІІ-ХVІІІ стагоддзі. Пра што казаць? З'яўленне цэркваў на астатняй тэрыторыі Беларусі таксама датуецца ХV-ХVІ стагоддзем. Вось і ўсё! Гэта адказ на вялікае пытанне: хрысціянства як інстытут прыйшло сюды 400-500 гадоў таму! А на Палессі — 200 ці 150! А перад гэтым існавала культура, якой 10‑20 тысячагоддзяў. Зразумела, што людзі не могуць вось так хуценька змяніць свой лад жыцця, сваё стаўленне да навакольнага асяроддзя, да прыроды. Для мяне паганства — гэта не рэлігія, як можна сказаць пра хрысціянства, а стыль паводзін, жыцця, гарманічнага існавання ў свеце. Гэта калі не паварочваюць рэкі ў іншы бок ці высякаюць дрэвы, бо трэба пабудаваць чарговы стадыён. Гэта разуменне таго, што пасля нас яшчэ прыйдуць пакаленні. І прырода — яна жывая, яна разумее.

— Скажы, хто гэтыя людзі — якія сёння "жэняць комін", а заўтра ідуць у царкву свечку ставіць?

— Гэта і ёсць фантастычны прыклад змены цывілізацый, змены культур! Гэта незвычайныя людзі! Іншая справа, што для іх слова "паганства" нічога не азначае. Я ўжо пачаў завозіць кніжку яе героям. І ў дзвюх вёсках былі два першыя пытанні: "А што такое "паганства?" Я тлумачыў: гэта вы! А для іх гэта "жаніцьба коміна", традыцыя такая. Усё менш людзей, у чыіх вачах ты бачыш разуменне таго, што яны робяць...

— Для недасведчанага гарадскога чалавека паганства — гэта нешта кшталту чорна-белай магіі. Ты ж ужо прасунуты чалавек. Патлумач астатнім, што такое паганства.

— Вось тут я скажу вельмі простую рэч. Тое, што ёсць у кніжцы, — не існуе ў рэальнасці. І гэта таксама трэба вельмі добра разумець. Бо фатаграфія скажае прастору. Фатаграфія — гэта вельмі суб'ектыўны інструмент, які можна паварочваць у розныя бакі. І ў нашым выпадку я фатаграфаваў у нейкім сэнсе тое, чаго няма ў прасторы, але яно існуе ў маім уяўленні, у маім адчуванні таго, што адбываецца. Таму гарадскія, ці нават вясковыя людзі, якія прыедуць туды... У кніжцы, дарэчы, ёсць месцы і даты, калі можна прыехаць паглядзець і прыняць удзел у гэтых абрадах. Але людзі прыедуць — і ўбачаць зусім іншую карцінку. Яны ўбачаць людзей у строях, карагод, спевы... Яны не ўбачаць тое, што ёсць у кніжцы. Гэта будзе звычайны фальклорны абрад са спевамі...

— А! Значыцца, спецыяльна для Андрэя Лянкевіча было нешта незвычайнае?

— Я проста так убачыў гэта.

— Рабіў пастановачнае фота?

— Не, ніводная фатаграфія ў кнізе не пастановачная, усе дакументальныя! Калі фатограф выбірае фатаграфічную мову, ён наўмысна скажае прастору. Фатаграфіі чорна-белыя. А прастора для большасці з нас — каляровая. Здымкі ў кнізе квадратныя — а чалавек вокам бачыць значна шырэй...

"Мая бабуля зачыняла карову на ноч і казала, што суседка-ведзьма пераўтвараецца ў жабу і п'е малако"

— Андрэю, а што значыцца — "ёсць дата і месца"?! Няўжо гэта настолькі "неінтымная" рэч, што прыедзе любы чалавек — і зможа ўбачыць абрад?

— У большасці вёсак гэта ўсё адкрыта, гэта свята. Прыязджаюць спецыялісты, проста цікаўныя людзі...

— На Купалле нават у нашай вёсцы, калі я быў маленькі, уначы бабулі голыя бегалі па полі. На такое ж не будуць запрашаць спецыялістаў і Андрэя Лянкевіча!..

— На жаль, я нават не чуў, што такое захавалася! Напэўна ж, засталіся нейкія такія патаемныя рэчы, але мне яны таксама не адкрыліся. Я проста не сутыкнуўся з такім месцам. Я ведаю, што ёсць людзі, для якіх паганства існуе ў вельмі сакральным варыянце. Гэта збольшага маладыя людзі, "неапаганцы". І яны не тое што фатографа — яны нікога, акрамя свайго кола людзей, не запрашаюць. Але мне ў такім выпадку было гэта нецікава. Мне было цікава, калі няма людзей, якія збіраюцца спецыяльна, а ёсць тыя, якія збіраюцца, бо так рабілі іх бацькі, бо так было заўсёды. Гэта — неперарванасць гісторыі, з якой у Беларусі была заўсёды вялікая праблема. Для мяне гэта было адказам на пытанне: адкуль бярэцца беларуская культура, куды яна ідзе, якая яна зараз?

— Што казаць, калі на мінскім капішчы свяшчэнны дуб быў спілаваны, а агонь затушаны толькі перад вайной...

— У цэнтры Мінска, я б сказаў, каля "Дынама"!

— Сапраўды. А ці ацалелі камяні, якім людзі і цяпер пакланяюцца ў Беларусі?

— Безумоўна! Іх шмат па ўсёй Беларусі! Гэта тое, пра што мы ўжо казалі: людзі ўдзень ідуць у царкву, а ўвечары едуць да Богавага каменя, прывозяць грошы, кладуць хлеб, размаўляюць з каменем, просяць у яго здароўя... Гэта і ёсць адказ на пытанне: хто мы — паганцы ці хрысціяне? Сумесь, велізарная сумесь! Адзін з адказаў, чаму я пачаў гэтым займацца, бо мая бабуля зачыняла карову на ноч на замок і казала, што наша суседка — ведзьма, яна ў жабу ператвараецца і можа выпіць малако. І сапраўды, казала яна, вось тады я не зачыніла — і не было малака!.. А гэта было 15—20 гадоў таму! Гэта адказ, ці існуе паганства зараз. Мая мама да гэтага часу рапух, якія сустракаюцца ў нас на лецішчы, садзіць у вядро, каб яны там здохлі-высахлі.

— Ёсць паганскія звычаі, якія сёння ведае кожны беларус, — Купалле, Дзяды, Каляды... А якія больш рэдкія ўдалося занатаваць табе?

— Для мяне адна з такіх цікавых з'яў — гэта абрад Русалле, які ёсць на Любаншчыне, дзе ён быў адроджаны спадаром Выскваркам, якому вялікі дзякуй. Можна сабе ўявіць, калі шэсць вёсак збіраецца ў адным месцы, каля берага ракі. І кожная вёска спявае песні, прэзентуе сваю Русалку, якія спаборнічаюць паміж сабою. Пераможца становіцца галоўнай Русалкай. Яны нясуць вянкі і кідаюць у ваду, потым разрываюць на Русалцы галоўны вянок. А пасля гэтыя шэсць вёсак на адзіным вогнішчы смажаць яешню. Наколькі гэта сакраментальна! Зараз вёсак стала ці 10, ці 12 — яны ўжо падзяліліся, сустракаюцца ў двух месцах. Яскравы прыклад, калі традыцыя, якая была згублена, зараз адноўленая — і працягваецца!..

— Ці шмат ты спаткаў містыкі падчас працы над кнігай?

— Вокладка кніжкі — абсалютна містычная. На ёй кабета. І калі паглядзець пад адным ракурсам — у яе ёсць твар. А калі пад іншым — твар знікае. Як смерць. Чорная жанчына з белым тварам. Гэта не было зроблена спецыяльна, а ўзнікла само сабой... Усе прэзентацыі кніжкі, якія былі запланаваныя (і я абвесціў персанальна) — усе перанесліся, змянілі даты і месцы. У тэхнічнага дызайнера Сяргея Кандраценкі, які даводзіў кніжку да розуму, сапсаваўся манітор. Ён быў адвезены ў рамонт — і там нармальна працаваў! А калі яго вярнулі назад — ён зноў перастаў працаваць! І ўпершыню ў сваім жыцці мне спатрэбіўся адпачынак пасля працы. Гэта сапраўды было вычарпальна.

Даведка

Андрэй ЛЯНКЕВІЧ нарадзіўся ў 1981 годзе ў Гродне. У 2004 годзе атрымаў ступень бакалаўра эканамічных навук у БДУ.У 2004-05 гадах вучыўся ў Каўказскім медінстытуце ў Ерэване ў межах праграмы "Wоrld Рrеss Рhоtо", якую скончыў на "выдатна". Супрацоўнічае з міжнароднымі фотаагенцтвамі. Выкладае курс фотажурналістыкі ва ўніверсітэце (Літва). Здымкі выходзілі ў такіх вядомых выданнях, як "Nеw Yоrk Tіmеs", "Lе Fіgаrо", "Nеwswееk", "Dіе Zеіt", "Sріеgеl", "GЕО", "Іntеrnаtіоnаl Hеrаld Trіbunе", "Огонёк". Меў каля 50 выстаў у Беларусі, Аўстрыі, Бельгіі, Нямеччыне, Італіі, Літве, Польшчы, Амерыцы, Нарвегіі, Украіне, Францыі, Чэхіі, Швецыі, Эстоніі.
propolis
Модератор

Сообщение JanPiotrSapieha » Пт дек 03, 2010 11:23 pm

Освежу немного тему. Очень давно хотел сюда написать, да все как-то...
Айн Рэнд. "Источник" и "Атлант расправил плечи".
ИМХО Наверное лучшее из художественной литературы. Самое сильное впечатление от прочитанного, а читаю очень много.
JanPiotrSapieha

Сообщение craik » Вт дек 07, 2010 7:43 pm

присоединяюсь.нужная и интересная книга
craik

Сообщение Andrey Ladyzhenko » Вт дек 07, 2010 8:15 pm

JanPiotrSapieha писал(а):Освежу немного тему. Очень давно хотел сюда написать, да все как-то...
ИМХО Наверное лучшее из художественной литературы. Самое сильное впечатление от прочитанного, а читаю очень много.

Какая тематика?
Andrey Ladyzhenko
Модератор

Сообщение JanPiotrSapieha » Ср дек 08, 2010 7:26 pm

Andrey Ladyzhenko писал(а):
JanPiotrSapieha писал(а):Освежу немного тему. Очень давно хотел сюда написать, да все как-то...

Какая тематика?

Тяжело однозначно ответить... Философия наверное... Роман-антиутопия

"Стоит ли читать?
По вкусу. Если не пугает объем и, по мнению некоторых, определенная нудность повествования, то можно почитать хотя бы ради знакомства с весьма значимой в мировой культуре произведением и не менее значимым пластом философских идей. Небесполезно будет почитать и заради прочистки мозгов от левацкого мусора, который туда заботливо утрамбовывался многими поколениями христиан, социалистов и прочего быдла. У человека, в детстве пораженного в мозг продукцией краснознаменного советского агитпропа (а после бесславной кончины совка плавно переключившегося на Достоевского и прочую фофудью) оно с непривычки может вызвать недетский баттхерт и когнитивный диссонанс." http://lurkmore.ru/%D0%90%D0%B9%D0%BD_% ... 0%BD%D0%B4

"По опросу 5000 членов книжного клуба Book of the Month Club, проведённого Information Analysis System Corporation в 1991 году для Библиотеки Конгресса и для книжного клуба «Book of the Month Club», «Атлант расправил плечи» — была признана второй после Библии книгой, которая наиболее сильно повлияла на жизнь опрашиваемых респондентов[22] По состоянию на 2007 год суммарный тираж «Атланта» составил более 6,5 млн экземпляров"
"На Западе имя Рэнд пользуется широкой известностью, как создательницы философии объективизма, основанного на принципах разума, индивидуализма, разумного эгоизма и являющегося интеллектуальным обоснованием капиталистических ценностей в противовес популярному в годы её активной писательской деятельности (1936—1982) социализму."
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BD%D0%B4

"Объективизм — это философия, созданная Айн Рэнд в XX веке, которая охватывает позиции метафизики, эпистемологии, этики, политики и эстетики.
Основой объективизма является фундаментальный монизм, единство мира и языка, бытия и мышления. Существует только одна объективная реальность, а не две отдельных реальности самой по себе и её описания.
Объективизм предполагает, что есть независимая от ума реальность, что отдельные люди находятся в контакте с этой реальностью посредством сенсорного восприятия, что люди получают объективные знания через восприятие измерения и формируют обоснованные концепции погрешности измерений, и что надлежащей моральной целью жизни является стремление к собственному счастью или «рациональный эгоизм», что единственной социальной системой, в соответствии с этой моралью, является полное уважение индивидуальных прав человека, воплощенное в Laissez-faire капитализме, и в том, что роль искусства в жизни человека проявляется в преобразовании абстрактных знаний через избирательное воспроизведение реальности в физическую форму — произведение искусства — и что это можно постичь и отреагировать на всё это только через самосознание."
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0% ... 0%BD%D0%B4)
JanPiotrSapieha

Сообщение cube » Вт дек 21, 2010 3:56 pm

рекомендую "Р.А.Б." Сергей Минаев (оно конечно может и китч, всё таки автор "Духлесс" но мне понравилось, особенно с середины)...

http://lib.rus.ec/b/144234/read
cube

Сообщение cube » Чт янв 13, 2011 4:48 pm

Дмитрий Горчев, жаль что умер, уж очень хорошие коротенькие эссе писал, например -

http://gorchev.lib.ru/txt/krasota/history/yazyk.shtml

У Ленина был очень длинный язык.
Например, он запросто мог облизать им свой левый глаз. А правый — не мог. От этого он у него всегда гноился и был хитро прищуренный.
Однажды Ленин страшно удивил ходоков, вылизав за три минуты полный туесок красной икры. Ходоки, конечно, раззвонили бы об этом на всю Россию, но хорошо, что Дзержинский вызвался их проводить до ворот Спасской башни, да и расстрелял по дороге.
Подул он в дуло маузера, вздохнул тяжко, да и пошел, нехорошо кашляя, на квартиру. А шинелька на ветру развевается...

Своим языком Ленин доводил Надежду Константиновну Крупскую до полного исступления.
Сядут они, бывало, чай пить. Надежда Константиновна только блюдечко себе нальет и мизинчик оттопырит, а тут Ленин хвать языком кусок рафинада прямо из сахарницы! Надежда Константиновна тут же поперхнется, юбку зеленую чаем обольет и смотрит укоризненно. А Ленин — хоть бы хны, оба больших пальца в подмышки засунет, и лицо специально еврейское сделает. Попробуй ему слово скажи. Он в ответ — десять. Чистый Карл Маркс, даже хуже.

А однажды из-за этого языка случилось с эсеркой Фанни Каплан несчастье.
Ленин как раз говорил речь на Путиловском заводе, а тут ему муха на плечо села. Ленин как кепкой махал, так даже головы не повернул — слизнул муху и дальше про продразверстку картавит. Никто, кроме Фанни Каплан, даже и не заметил ничего. А она как это увидела, так ей тут же что-то свое, женское, пригрезилось. Растолкала она кое-как слесарей, и ушла тошнить возле забора.
Три месяца ее после этого тошнило беспрерывно, и наконец-то додумалась она пойти к доктору. А доктор на очки подышал и говорит, мол, поздравляю вас, голубушка. Ну, женщины, они хорошо знают,
с чем их все поздравлять любят. «Как! — кричит Каплан. — Не может быть! Да я бы с удовольствием, но точно знаю, что не может!»
А доктор смотрит и головой понимающе кивает. Докторов, их попробуй удиви. Они не таких видали.
Но, в общем, так или иначе, все равно уже поздно что-то предпринимать.

Ну, делать нечего, посидела Каплан у себя на чердаке, кутаясь в пальтишко, а потом проснулась однажды ночью, а на груди у ней сидит крыса и губы ей ласково облизывает.
У Каплан тут же всю тошноту как рукой сняло. Встала она с кровати, чугунным шагом к столу подошла и Ленину письмо написала. Так, мол, и так, по поводу крупного теоретика Каутского, Вы очень погорячились, когда назвали его проституткой. Кроме того, я от Вас беременна. С уважением, Фанни Каплан.
Заклеила она это письмо в самодельный конверт и в ящик бросила. Вернулась домой, и стала сидеть неподвижно. Когда женщина так сидит, то лучше не надо. Лучше уж как-нибудь отхлестать по щекам министра продовольствия Цурюпу, который вечно в голодном обмороке валяется, и уговорить его дать этой женщине усиленный паек. И молиться, потому что все равно не поможет.

Только Ленин этого письма так и не получил. Оно попало к Сталину, который как раз к нему в секретари напросился. Он сидел себе в приемной, пел грустные грузинские песни про ласточку и носил Ленину в кабинет пустой чай, без сахара, но подозрительно чем-то вонючий. И Ленин, который и раньше не очень-то был молодец, от этого чаю совсем сбрендил.
Выскочит, бывало, среди ночи на улицу, наловит беспризорников на калач с маком, приведет в Кремль, пыльную елку из чулана вытащит и давай вокруг нее плясать!
Беспризорникам неудобно, им покурить хочется, а Ленин натащит грязных тарелок из кремлевской столовой и устраивает соревнование, кто их быстрей оближет досуха.

А Сталин это письмо пустил на самокрутки. Вообще-то, больше всего он любил курить папиросы «Герцеговина Флор», но у него тогда на них денег не хватало. Он поэтому в секретари-то и подался, думал наворовать чего-нибудь получится. Но у Ленина, что своруешь? От пайка он отказался, а то, что ходоки носили, он тут же и лопал, даже ложку сроду не попросит.

Ну, вы-то, конечно, знаете, что там дальше Фанни Каплан учудила по этому поводу.
А я не знаю.
Знаю только, что однажды к ней на чердак пришли семь матросов и ударили ее рукояткой маузера по лицу. Нет-нет, они ее даже насиловать не стали. Что, вы думаете, матросу изнасиловать больше некого?
А Ленин умер вскоре. И никто не знает, от чего он умер на самом деле.
Сам академик Боткин его резал, но только руками развел. Гвозди бы делать из этих людей, сказал.

Я и правда не знаю, от чего умер Ленин.
Царствие ему небесное.

1999
cube

Сообщение soul » Вс май 29, 2011 7:16 pm

Рекомендую "Энциклопедию аномальных явлений" Вадима Деружинского :). Таки купил на днях ))
Стоящая книга! Рассматривал бы ее как дополнение к "Теория заговора. Самые известные мировые мифы и мистификации". Вникаю, просвещаюсь ) Назрел как раз вопрос по телегонии, но книга на работе, да и обсуждение в другой теме. Полагал, будет перепечатка из архива газеты, ан нет :) Т.е. суть та же, но оценка и выводы "обновлены", если конечно не подводит память, статьи читал давно. А некоторые и вовсе вижу впервые.

p.S. Кстати никто не знает, не планируется ли переиздание:
"Энциклопедия чудовищ: в поисках живых монстров" Михаил Голденков, Вадим Деружинский, 2007 ? Купить не успел, а в продаже все нет.
soul

Сообщение Vadim Deruzhinsky » Вс май 29, 2011 9:59 pm

soul: «Рекомендую "Энциклопедию аномальных явлений" Вадима Деружинского . Таки купил на днях ))»

Спасибо, видимо «ЭКСМО» в Москве переиздает мои книги.

soul: «не планируется ли переиздание:
"Энциклопедия чудовищ: в поисках живых монстров" Михаил Голденков, Вадим Деружинский, 2007 ? Купить не успел, а в продаже все нет.»

Мы планируем, если найдется время, в этом году сделать с Михаилом Голденковым обновленную книгу на тему криптозоологии.

Также в этом году должны выйти уже готовые книги:

Михаил Герштейн, Вадим Деружинский. Нежить. (на темы аномалистики: НЛО, полтергейст, вампиризм и пр.)

Вадим Деружинский. Потерянная история Беларуси. (продолжение книги «Тайны беларуской истории»)

Ну и, надеюсь, выйдет моя повесть «К+ М+ Б+. Тайна трех королей». Пока над ней работаю, это детектив Западной Беларуси а-ля Агата Кристи, а не мистика, как может показаться из первых глав. В рамках рекламы приведу первую главу:

----------

Глава первая, в которой начинаются кошмарные события

10 мая 1935 года, Средняя Литва, Лидский повет, городок Казимеж.

Когда-то давно, в 1643 году, королева Речи Посполитой Цецилия Рената даровала городку Казимеж, что недалеко от Лиды – древней столицы Княжества Дайнова, Магдебургское право. За XIX век городок износился, обмелел и ныне насчитывал менее тысячи жителей. Малая часть из них собралась сегодня вечером в городской Ратуше – люди были напуганы не только последними событиями, но всех терзала сама атмосфера страха, которая давно сгустилась над каждым домом и заползала в каждое ночное окно.

Представитель местных полицейских властей от воеводской комендатуры поручник Стась Петкович уже минуту флегматично стучал ручкой по графину с водой, чтобы унять шум в зале Ратуши. Собравшийся глубоким вечером народ понемногу успокоился: в основном тут были жители, обеспокоенные странной гибелью своих овец.

- Панове! – продолжил свою речь Петкович. – Пусть теперь скажет свое слово Костел.

Сидящий с ним рядом за столом ксендз Мартин, невысокий пятидесятилетний священник, встал и не вполне уверенным голосом обратился к пастве в зале Ратуши:

- Не бывает призраков и вампиров, это выдумки невежественных людей.

Он подождал реакции паствы, но все молчали и ждали продолжения речи: на него смотрели десятки глаз, в которых он видел одновременно недоверие и страх.

- Все знают, что в последнее время почти в десятке хозяйств умерло по одной или несколько овец. У всех на шее по две одинаковых раны от зубов, протыкающие вены. Стали ходить досужие разговоры, что это не нападение каких-то хищников, а нечто иное. Так вот не бывает призраков и вампиров.

Сидящий в первом ряду зала дед Янко Медкинович не удержался:

- А кто же тогда убил наших овец? Никогда такого раньше не было. Никакой хищник леса так не убивает, святой отец!

Других в зале тоже волновал этот вопрос, потому и собрались.

- Не бывает призраков и вампиров, - ответил менторски ксендз Мартин, очевидно, не находя иных аргументов для ответа; а для убедительности своих слов он добавил: - Вам не хватает веры.

- Я сам видел эту нечисть прошлой ночью, - возразил, прищурившись, дед Янко. В его тихом голосе засквозило нечто такое, от чего у всех остальных стало холодно за спиною.

– Смотрю – движется что-то от кладбища, мимо меня, а шагов и не слышно. Не идет, а словно плывет по воздуху, словно движется всем телом. Все тело в черном, и только на груди что-то поблескивает в лунном свете. Без этого блеска и не заметил бы. По виду – девушка, да еще с заметным брюшком, как беременная, а лицо в землю смотрит, как на подрубленной голове. Гляжу – а ног-то не видно, как будто нет их. Как в воздухе плывет…

Дед обвел взглядом всех присутствующих и в гробовой тишине продолжил:

- Я по глупости позвал – мол, кто это? И тут призрак обернулся ко мне: а вместо лица – полная чернота. Длинные волосы, прямые и черные, до пупа. И вижу – эти черные волосы поднимаются сами вверх огромным веером и витают сами собой в воздухе прядями, хотя нет никакого даже ветерка… У нее сами собой волосы шевелились, как живые… Я такого, панове, не видел никогда. Хотя мне уже семь десятков лет.

Он перекрестился, воспоминание об этой ужасной картине сделало его голос глухим и дрожащим.

- Вижу – не человек это. А тут она стала, как нелюдь, плечами и всем телом дергать – и плывет на меня этот упырь… Я чуть в штаны не отпраздновал от страха – а упырь уже рядом… Шагов десять уж осталось – я ждать не стал, убегаю, обернулся – а вот сзади и нет никого… Пусто… Вот такое я видел своими глазами.

- Так, святой отец, и другие тоже упыря видели, - раздались в поддержку робкие голоса из зала.

Отец Мартин потряс головой и упер указательный палец в потолок:

- Это суеверия! Не бывает вампиров! Не поверю, пока сам не увижу! Вот пусть она явится сюда! Или даст знать о себе и хотя бы ударит в церковный колокол…

Ксендз обратил свой крючковатый указательный палец в сторону городского костела – якобы ожидая этих звуков. И замолк с выпученными глазами.

В зале Ратуши настала тишина. Паства с тревожными лицами сидела, словно скованная ожиданием, и это ожидание передалось поручнику Петковичу, который уже сам был не рад, что позвал ксендза Мартина успокаивать жителей от их страхов. Представитель полиции тоже стал вслушиваться в создавшуюся святым отцом тишину – но тишина и оставалась тишиной.

«Какая чушь!» - подумал он. – «Неужели это кого-то убедит?»

Ксендз Мартин попытался продолжить свою речь, но в зале Ратуши сначала возник всеобщий шепот, а потом ропот, и потом вообще слова святого отца заглушили голоса из зала. Представитель власти поручник Петкович глубоко вздохнул от безнадежности, закрыл глаза ладонью, а ручкой в другой руке стал снова методично ударять по графину с водой.

Тук, тук, тук.

И тут – все вздрогнули и разом замолчали. Действительно раздались удары колокола краснокирпичного костела святого Иоанна Крестителя – на другом конце городка.

Бум, бум, бум.

Рука Петковича замерла перед очередным ударом по графину, а брови поднялись – как равно это шокировало всех, включая и ксендза.

Вдруг в полном безмолвии зала – и при звоне колокола – открылась дверь Ратуши, вошел местный доктор Казимежа Урбан Янович – невысокий человек сорока лет, имеющий у жителей репутацию весьма умного и трезвого жителя городка – хотя и поселившийся тут менее года назад. Он прошел через онемевших селян к ксендзу, оглядываясь с удивлением на них, и спросил его – через периодичный звон колокола:

- Я опоздал на это собрание. Но кто звонит на ночь глядя в колокол костела?

Вопрос повис в воздухе. Все молчали. А потом через минуту раздался тихий задумчивый голос деда Янко:

- Это упырь подал знак нашему святому отцу…

Поручник Петкович покосился на говорившего, потом спрятал ручку в карман и, решительно поднявшись, молча пошел к выходу. «Что-то странное происходит в городке Казимеже – и надо бы положить конец этим странностям» - читалось на его лице.

Остальные, тоже не говоря ни слова, встали и последовали за представителем власти в сторону костела.

* * *

За пределами Ратуши было темно, холодно и ветрено, да сквозь хмурые облака проглядывала багровая Луна у горизонта. Под ней едва угадывались сизые на фоне неба контуры костела. Когда процессия дошла до его ворот, поручник Петкович оглянулся: у входа стояли только он, доктор Янович и отец Мартин – остальные участники городского схода за ними не пошли и боязливо столпились на дороге.

- Странно, - заметил ксендз у входа в звонницу, - двери раскрыты нараспашку…

Он попытался войти, но поручник его остановил и указал на пол: через всю дорожку к двери вела длинная, лишь местами прерывающаяся полоса свежей крови.

- Боже правый! – воскликнул отец Мартин. – Что же это?

Они проследовали за кровавой полосой, обходя ее с двух сторон.

На полу звонницы в луже крови лежал местный богач и аристократ пожилой пан Казимер Орвид, рука которого запуталась в канате колокола и гуляла от ветра, вызывая колокольный звон.

- Боже правый! – стал в ужасе креститься ксендз.

Стась Петкович отцепил безжизненную руку от колокольного каната, повернул тело в мокром от крови дорогом датском клетчатом пальто и присел, вглядываясь в побелевшее лицо мертвеца.

- Он от кого-то бежал и бил тревогу, зовя о помощи. Но истек кровью. По ее следам мы узнаем, откуда все началось…

Потом позвал пальцем ксендза и доктора.

- Посмотрите на рану. - Он указал на залитое кровью горло пана Орвида. – Вы это видите?

- Умер от потери крови… - отозвался ксендз. – Кто-то перерезал ему горло…

Доктор Янович склонился над телом:

- Нет, тут нечто иное… Две глубоких четких раны, словно от зубов хищника, в сонную артерию. Как и у всех погибших овец, которых я видел. Но я сомневаюсь, что это какое-то хищное животное типа рыси…

Все трое замолчали и потом переглянулись. Поручник Петкович поднялся и, надув щеки и сунув руки в карманы брюк, с мрачным недоумением смотрел в лицо лежащего перед ним мертвеца, пытаясь сфокусировать свои разбегающиеся по всяким направлениям мысли.

- Похоже, - повернулся доктор к отцу Мартину, прервав всеобщее молчание, - у вас, святой отец, действительно завелся вампир.

Отец Мартин открыл было рот, чтобы снова повторить свое «вампиров не бывает», - но, оглянувшись на задумчиво молчащего поручника, решил на этот раз промолчать.

- Надо бы сообщить жене покойного, пане Ядвиге Орвид, - пришло в голову поручнику.

- Она уехала, - ответил ему доктор. – Уехала с докладом в Вильно на собрание Виленского женского оккультного общества…
Vadim Deruzhinsky
Модератор

Сообщение ..ANGEL.. » Пн май 30, 2011 7:01 pm

Ну и, надеюсь, выйдет моя повесть «К+ М+ Б+. Тайна трех королей». Пока над ней работаю, это детектив Западной Беларуси а-ля Агата Кристи, а не мистика, как может показаться из первых глав. В рамках рекламы приведу первую главу:

----------

Глава первая, в которой начинаются кошмарные события

10 мая 1935 года, Средняя Литва, Лидский повет, городок Казимеж.
место действия порадовало :wink: А как процес продвигается, скоро ждать ?
..ANGEL..

Откуда: ..Скідзель.. ..Гарадзенскі павет.. Гарадзенскае Ваяводства ..Вялікая Літва..

Пред.След.

Вернуться в Иные темы